Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą:

  • kompleksowa obsługą konsumenta,
  • prowadzenie dokumentacji sprzedaży i rozliczenia kelnerskie,
  • serwowanie potraw i napojów,
  • przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej,
  • nakrywanie stołu z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe),
  • udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówienia.

Dodatkowym atutem tego zawodu jest praca w ciągłym kontakcie z ludźmi. Pozwala to rozwijać u kelnera różne umiejętności, poznawać zwyczaje, kulturę różnych narodów, pogłębiać umiejętności językowe.

 

Możliwość zatrudnienia:

  • hotele i pensjonaty turystyczne
  • restauracje
  • kawiarnie
  • ośrodki wypoczynkowe
  • zakłady uzdrowiskowe
  • agroturystyka

Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.