Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą:

  • obsługa konsumentów,
  • organizacja i technologia produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, bary,
  • urządzanie zakładów gastronomicznych,
  • umiejętne sporządzanie potraw zgodnych z zasadami racjonalnego żywienia,
  • estetyczne podawanie dań,
  • ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie
  • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
  • planowanie i ocena żywienia
  • organizowanie produkcji gastronomicznej;
  • planowanie i realizacja usług gastronomicznych.

 

Możliwość zatrudnienia:

  • restauracje,
  • kawiarnie hotelowe,
  • zakłady gastronomiczne,
  • bary szybkiej obsługi, punkty slow food,
  • pensjonaty, domy wczasowe, gospodarstwa agroturystyczne,
  • restauracje na statkach i promach,
  • szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
  • własna działalność gospodarcza,
  • prowadzenie kursów gastronomicznych czy blogów kulinarnych.

 

Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.